Az egyesületről - Furmicska Néptánc Egyesület

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A Furmicska Néptánc Egyesület és a Csömöri Tót Hagyományaink Háza hagyományőrzőinek munkája.

Célunk a csömöri népviselet még fellelhető darabjainak megvásárlása, rendszerezése és felújításukkal, illetve restaurálásukkal olyan állapotba hozni, hogy megőrizhessük az utókor számára, illetve műsoraink, fellépéseink során rendszeresen bemutathassuk az érdeklődő közönségnek. Sajnos csak komoly anyagi ráfordítás árán őrizhető meg a még fellelhető néhány darab. Mint minden település viseletének, a csömörinek is megvannak a pótolhatatlan jellegzetes darabjai.

Egy település történelmét lehetetlen csak a viseleti kultúra bemutatásával a szélesebb közönség elé tárni. Egyesületünk tagsága a fellépéseink és egyéb szereplések alkalmával életre kelti a ruhákat és egyéb tárgyakat. Őseink szlovák nyelvét és a helyi sajátos tót nyelvjárás sajátosságait felkutatva, használva teljes egésszé és elevenné alakítjuk elődeink életéről formált képet.

Tevékenységünk társadalmi hatását azzal tudnám érzékeltetni, hogy rendezvényeink, műsoraink iránti érdeklődés már településünk határain túlról is érezhető, valamint tagságunk, illetve tánccsoportunk létszáma folyamatosan növekszik. Munkánk során megtapasztaltuk, hogy akkor képviselünk igazi értéket, ha a helyi nyelvi kultúrát, a felkutatott hagyományokat, népzenei és néptánc elemeket, szakemberek által formált koreográfiákat, valamint a népviseletünk sajátos darabjait a kornak, alkalomnak megfelelően viselve mutatjuk be.

Példát szeretnénk azzal mutatni, ahogyan tartjuk a kapcsolatot azokkal az idős emberekkel, akik még beszélik őseink nyelvét, hordják a népviseletet. Azoknak a településeknek tudunk mintát adni és természetesen segítséget is nyújtani, ahol igény van a hasonló kutatómunkára és a kutatási eredmények feldolgozására és bemutatására. Remélem, munkánk társadalmi szükségletet is kielégít, hiszen múltunk, őseink életének ismerete nélkül nehéz, nehezebb a jövő tervezése. A települések helyi értékeinek, örökségének felkutatása és ápolása, valamint az utókornak történő átadása révén az össztársadalmi érték részeként annak értékét is növeljük. Reményeink szerint jó példát mutatunk azok körében, akik hozzánk hasonlóan fontosnak tartják az értékek mentését.


Vo víre tanca - Táncforgatag Minősítő, Szarvas
   
  

A Furmicska Néptánc Egyesület a "Vo víre tanca - Táncforgatag"  Magyarországi Szlovák Hagyományőrző Csoportok és Táncegyüttesek Országos  Minősítő Seregszemléjén a "Na Čemere dobre žiť " (Csömörön jó élni!)  koreográfiájával ARANY minősítést szerzett .A koreográfia helyi gyűjtésű  anyag alapján készült. Az adatközlők elbeszélése szerint az 1947-es  lakosságcserét dolgozza fel, mutatja be. Sok csömöri családnak a mai  napig fájdalmas emlékeket idéz a rokonok szétszakadása. Ennek a tragikus  eseménynek emléket állítva mutatta be a Furmicska Néptánc Egyesület a  szarvasi minősítőn koreográfiáját.
 
A Malá Furmicska Néptánc Egyesület a "Vo  víre tanca - Táncforgatag" Magyarországi Szlovák Hagyományőrző  Csoportok és Táncegyüttesek Országos Minősítő Seregszemléjén a "Csömöri  gyermeklakodalmas" koreográfiájával EZÜST minősítést szerzett! A  hagyományőrző gyerekcsoport egy tradicionális csömöri lakodalmat mutat  be az ezüstminősítést elért koreográfiájában. A gyerekek a helyi  népviseletet eredeti formájában viselik, gondosan ügyelve arra, hogy  korosztálynak megfelelően mutassák be a főszereplők ruházatát. A  községben fellelhető Tót lakodalmas énekek mellet a vőfély és egyéb  prózai részeket is szlovákul tanulták meg.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz